2017 year of Rum!

Het komende jaar staat bij Bij Thijs in het teken van rum. In de winkel hebben we een compleet schappenplan ingericht voor alle rums. Zoals u wellicht al op onze Facebook-pagina heeft kunnen lezen zijn er drie basisstijlen: Frans, Engels en Spaans.

Franse stijl
Franse rum staat bekend als elegant en zijn meestal fruitig, bloemig en complex. Daarnaast is de invloed van de bodem te proeven, ook wel ‘terroir’ genoemd. Rum van Franse overzeese koloniën worden gemaakt op basis van 100% vers suikerrietsap. In de meeste gevallen wordt de rum column still gestookt.

Engelse stijl
De Engelse stijl is vaak donker van kleur, sterk in smaak en heeft een kruidige, levendige en krachtige aroma. Voor het produceren van Engelse rum voegt men gebruikte molasse, een stroperige bijproduct van de rietsuikerproductie, toe. Veelal worden de rums potstills gestookt, zoals ook voor de meeste whisky.

Spaanse stijl
Een Spaanse rum is vergeleken met de andere twee stijlen lichter van kleur, ronder en zachter en de smaak doet denken aan honing, karamel en rozijnen. Evenals de Engelse rum is de Spaanse stijl van molasse gemaakt, alleen duurt de vergisting korter. Voor het stoken maakt men gebruik van de methode column stills.

Wilt u meer weten over rum? Kom gerust langs! Wij vertellen u graag over de diverse rums en uiteraard kunt u proeven.