Nieuwe trend: Drink Rum puur!

Rum puur drinken is dé herfst-winterhype van 2017. Vorig jaar heb je al kunnen lezen dat ‘2017 het jaar van de rums is bij Bij Thijs’. De vraag naar een goede rum om lekker van te kunnen nippen neemt ook toe. Whisky en cognac drinken we met een sigaar bij de haard. Dat gaan we vanaf nu ook doen onder het genot van een goed glas rum!

Rebels karakter
Rum komt uit de tijd van de VOC en werd in die tijd veel gedronken door piraten. Vandaar dat rum vaak met rebelsheid wordt geassocieerd? Zou ik aan jou vragen waar jij aan denkt bij het woord ‘rum’, dan zal je naar alle waarschijnlijkheid direct zeggen: ‘bacootjuh’. Deze mix van witte rum, cola en limoen is een van de meest gedronken mixjes ter wereld. Witte rum, gerijpt op stalen vaten, wordt niet puur gedronken en daarom heel geschikt om voor een cocktail te gebruiken. Bruine rum daarentegen is een heel ander verhaal.


Bruine rum
Bruine rum is zoeter dan witte rum. De rijping vindt plaats op hout. Hoe langer de rijping, des te donkerder de kleur. Daarnaast draagt de mate waarin de vaten zijn gebrand ook bij aan de kleur van rum. Door karamel toe te voegen, wordt de kleur nog intenser.


De leeftijd
Een oude rum drink je altijd puur. Nu komt het… Laat je niet verleiden door de leeftijd op de fles. Bij rum wordt het oudste bestandsdeel op het etiket gedrukt. Whisky- en cognacproducenten moeten juist het jongste bestandsdeel vermelden. Als je bij ons voor een fles rum komt, zullen we je hier zéker op attenderen! laughing

Rum is in te delen in drie stijlen: Frans, Engels en Spaans. In de winkel hebben we de inmiddels ruim 70 flessen rum dan ook over drie schappen verdeeld. Over de stijlen hebben we al eens eerder geschreven, dat gaan we nu niet doen. We gaan nog wel een paar tips weggegeven. Als je van rum wilt genieten, dan wil je dat natuurlijk ook goed doen. Heb je pen en papier bij de hand? Here we go!


Tips voor een goede rum
Franse stijl: elegant, meestal fruitig, complex en bloemig.
Tip van Thijs! Clement VSOP: rum van hoge kwaliteit, geroemd om zijn smaak en aroma’s.


Engelse stijl
: donker, sterk in smaak en rijke aroma (kruidig, levendig en krachtig).
Tip van Thijs! Chairmans Reserve – The Forgotten Cask: een mooie, donkere rum.
Let op! Gelimiteerde oplage


Spaanse stijl
: licht van kleur, rond en zacht. Je proeft honing, karamel en rozijnen.
Tip van Thijs! Ophimus 15: een hele fijne rum uit de Dominicaanse Republiek.


Rum proeven
Dit zijn slechts een paar tips. Wil je meer weten, kom langs. Het mooie van langskomen is dat je gelijk even kunt proeven. laughing