Tina's Tip

Tina heeft een ‘Gouden oude’ van stal gehaald. Een in de categorie uit grootmoederstijd, maar een heuse trend in 2018! In het nieuwe jaar gaan we aan de appelwijn, oftewel appelcider!

Appelcider is in Groot-Brittannië en Zweden al een ware trend. Ook in Nederland lijkt deze licht alcoholische appeldrank steeds populairder te worden. Naast dat het heerlijk verfrissend is, heeft deze appelwijn ook nog eens gezonde eigenschappen. Als dat geen goede reden is om appelcider te gaan drinken… laughing

The making of…
Rond oktober worden de appels geselecteerd, gewassen en tot pulp (pommeau) vermalen. Dit proces heet scratting. De pulp komt in een speciale ciderpers (houten mallen) terecht, waarna het sap uit de pulp wordt geperst. Uiteindelijk blijft alleen platgeperste appelpulp – kaas genaamd - over. Deze restanten dienen meestal als voedsel voor varkens.

Het sap uit de pulp wordt vervolgens in vaten gefermenteerd – het proces van suikers geheel of gedeeltelijk omzetten, afhankelijk van een droge of medium appelcider - bij een temperatuur van 4 tot 6 °C. Deze vaten zijn luchtdicht om te voorkomen dat de cider niet gaat oxideren of verkleuren. Na de fermentatie wordt de drank geklaard – ook wel racked genoemd. Alle dode gistcellen en andere ongewenste resten blijven achter. Hierna komt de cider in een (eiken) vat terecht voor rijping. Veelal duurt de rijping 3 tot 6 maanden, maar wordt voor de smaak langer gerijpt.

Diverse appelrassen
Voor het maken van appelcider zijn er honderden soorten appels die kunnen worden gebruikt. Elke producent heeft zijn eigen recept. In de meeste gevallen bestaat een cider uit een mix van 8 tot 10 verschillende soorten appels. Een cider kan ook gemaakt worden van 35 appelrassen. Dat de appelcider uit 100% appels bestaat, staat vast. De appelrassen moeten samen zorgen voor een goede balans tussen zoet, bitter, zuur en de tannines. Een echte kenner zou aan de smaak het land van herkomst, wellicht zelfs de streek of producent.

Engelse appelcider
De traditionele Engelse appelcider kenmerkt zich door de bitterzoete appels, het hoge alcoholpercentage, de droge smaak en het complex gerijpte karakter. Houd je niet van droog dan zou je voor een fruitiger cider kunnen gaan. Deze variant bevat minder alcohol. Let op! De appelcider is nog altijd niet zoet.

Van troebel tot helder
De helderheid van appelcider verschilt enorm. Dit heeft te maken met de filtering tijdens het persen en fermenteren. Hoe meer tannine in de appelcider aanwezig is, des te dieper de kleur is.

Kenmerken ‘echte’ appelcider:

  • 95% appels, real cider
  • 4% tot 8% alcohol
  • fruitige, droog
  • niet bij gezoet
  • puurder van smaak, daardoor ook gezonder
  • en duurder dan commerciële appelcider

Appelcider en koken
Wist je dat je heerlijke gerechten kunt maken met appelcider? Een typisch klassiek Engels recept is cider and pork. Hiervoor dien je slechts varkensvlees langzaam te stoven in cider. Appelcider kun je ook uitstekend combineren met stamppot zuurkool of vis.

Tip! De meeste recepten waar wijn in wordt gebruikt, is de wijn vervangbaar door appelcider. Kaasfondue met cider is werkelijk waar heel verrassend!

Tip tip! Mix appelcider met whisky. Een cocktail die je vast nog niet eerder hebt gedronken laughing

Appelcider is een uitstekend alternatief voor prosecco of cava. Vraag Tina naar deze nieuwe trend onder de wijnen! Ook flessen appelciders hebben wij openstaan wink