Nederlands oudste borrel weer enorm populair

Jenever is al meer dan 500 jaar onze Hollandse borrel. De populariteit van de meest gedronken binnenlandse sterke drank kent vele ups and downs. Op dit moment merken we dat de afzet van jenever de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Buitenlandse bartenders en drankkenners hebben de jenever – en daarmee ook de geschiedenis van ‘Holland Gin’ - als het ware herontdekt. Gezien deze buitenlandse jeneverliefhebbers geen ‘jenever’ kunnen uitspreken, wordt onze borrel ook wel ‘genever’ genoemd.

Aan het eind van de vorige eeuw waren het de Amerikaanse bartenders die de Hollandse sterke drank gingen gebruiken als ingrediënt voor cocktails. Drankkenner Mark Ridgewell schrijft over jenever: ‘Jenever vult het gat tussen whisky en gin.’ Whisky is zwaar en gelagerd en gin is bloemig en kruidig. Jenever heeft een flexibel smaakproces, waardoor het zowel veel als weinig kruiden en moutwijn kan hebben en wel of niet is gelagerd. De populariteit van whisky draagt, volgens ons, zeker bij aan de hoge afzet van jenever. Evenals whisky zijn er tegenwoordig ook verschillende jenever soorten op de markt, zoals cask jenever, islay jenever, 20 y.o. jenever, jenever op gebruikte en moscatel vaten. Een andere reden waarom de populariteit stijgt, heeft waarschijnlijk te maken dat we weer terug naar onze ambachten willen en jenever zien als lokale trots. In onze winkel hebben we dan ook jenevers van diverse distilleerderijen uit binnen- en buitenland. Denk bijvoorbeeld aan: Kalkwijck, Zuidam, Beek, Hooghoudt, Wagging Finger en Filliers. Of je nu een beginnende jeneverdrinker bent of een echte liefhebber, er is voor iedereen een passende jenever verkrijgbaar.

Jenever mixen
Van oorsprong dronken we jenever puur, maar tijden veranderen. Tegenwoordig mixen we deze Hollandse borrel tot een cocktail. Jenevers gaan goed in de mix met bijvoorbeeld bitter lemon, cassis en in een frisse cocktail zoals ‘John Collins’. Een andere bekende is ‘Kopstoot’. Een mix van pils en jenever. Mocht je jenever te sterk vinden, dan is gin een uitstekend alternatief.